Close
8230 Balatonfüred, Széchenyi utca 10. Uni Hotel
+36 30 2769 008

Már március 15-től egészen november 15-ig tudsz hajót bérelni. Használd ki az egész szezont, gondolkozz az elő- és utószezonban is, vagy ha mindenképpen a nyári csúcsban szeretnél hajót bérelni, akár 1 évre előre foglald le a kiszemelt hajót!

Hajóra kényelmes, több rétegű ruházatban érdemes jönnöd, puha, gumitalpú cipőben. Hőérzetünk erős szélben nagy mértékben csökken, ezt vedd figyelembe a ruházatod összeállításakor! Nyáron naptej, napszemüveg és nap elleni védelemre alkalmas sapka elengedhetetlen egy kellemes hajózáshoz. A jobb helykihasználás érdekében a személyes holmik tárolásához mindenképpen sporttáskát válassz utazótáska helyett. Sporttáskádat könnyedén félbehajtva elhelyezheted egy tárolóban, így nem foglal helyet.

A bérlés ideje alatt a hajón tartózkodó gyermekek mentőmellényéről is gondoskodunk, elegendő, ha a bérlés kezdetekor jelzed, hogy milyen súlyú gyermekeknek kell a mellény.

Bérléskor érdemes megfelelő mennyiségű palackozott ivóvíz készlettel érkezned a hajóra.

Az esetleges sérülések elkerülése érdekében a hajókon található pufferek használatára is fordíts különös gondot! Soha ne állj ki vagy be kikötő oszlopok közé a hajó oldalán lógó pufferekkel, mert azok elakadhatnak, leszakadhatnak és adott esetben akár a hajó irányát is eltéríthetik. A fenderek rendeltetésük szerint a már nem mozgásban lévő hajó oldalát védik meg egy másik, szomszédos hajótól vagy a mólótól. Hajózás közben is vedd be a puffereket, hiszen semmilyen szempontból nem előnyös a vízen pattogó ütközőbója.

Kikötést követően mindig nézd át a hajót, különösen azokat a kikötőbikára készített csomókat, amelyeket kezdő utasaid készítettek. Ellenőrizd a vitorlák rögzítését, az elektromos kábel csatlakozását, a fedélzeti nyílások fedeleit, egyszóval gondosan hagyd a hajót a kikötőhelyén.

Mielőtt kihajózol, minden esetben gondold végig a lehetséges útjog adási és kitérési helyzeteket. Gondolj a backboard szabályra és a szél alatti hajó szabályra! Ha egy másik hajót állandó orrszögben látsz közeledni, összeütközés veszélye áll fenn. A nem útjogos hajó határozott kitérése szükséges  a helyzet megoldására.

Kikötőben mindig várd meg az indulással az éppen kikötési manővere közben lévő hajót, és a kikötő területén körültekintő, biztonságos sebességgel és jobbra tartással közlekedj, így elejét veheted a gyakori és felesleges kikötői károknak.

A Tihany-révnél különös körültekintéssel tartsd be a kardinális bója jelzéseket, melyeket megtalálsz a hajó fedélzetén a pilot könyvben, és mindig azok iránymutatása szerint kelj át a szoroson!

Ha a fedélzeten tartózkodsz te vagy az utasok közül bárki, használd mindig a lobogót a fedélzeten tartózkodás ideje alatt.

Hajóvezetői engedély, személyigazolvány, mobiltelefon mindig legyen nálad a hajóbérlés ideje alatt. Átvételkor nézd át a hajót részletesen kívül-belül, ellenőrizd a készletek és felszerelések meglétét, nézd meg, hogy a hajó okmányai, a hajólevél, bérbeadási igazolás, bérleti szerződés minden esetben legyen veled a hajó fedélzetén.

Kihajózás előtt mindig vizsgáld meg és nézz utána a várható időjárásnak, hiszen nagyban befolyásolhatja a tervezett túra útvonalát és idejét. Minden esetben gondoskodj az átgondolt feladatkiosztásról az utasaid között. Kifutás előtt kapitányként mindig rendezd el a köteleket és ellenőrizd a hajó biztonsági berendezéseit, utasait.

A hirtelen jött balatoni vihar csak legenda. A szél erősödésére a jól kiépített viharjelző rendszer legalább 1 órával előtte figyelmeztet.

Telefon: +36 30 2769 008
8230 Balatonfüred, Széchenyi utca 10. Uni Hotel